top of page
01_inburgeren_inburgeringscursus.jpg

Inburgeren

Tijdens de grote vluchtelingenstroom in 2015 en 2016 kwamen bijna 60.000 vluchtelingen naar Nederland.

Een vreemdeling die in Nederland bescherming wil vragen omdat hij in zijn eigen land gevaar loopt, kan een asielaanvraag indienen bij Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens de asielprocedure zorgt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voor de opvang van de vluchteling. (Ministerie van Justitie en Veiligheid.)

​

​

​

​

Inburgeren: Bio

In 2017 zijn in Nederland 30.635 asielzoekers en nareizigers geregistreerd. (CBS.) Mensen die van buiten de Europese Unie in Nederland komen wonen, zijn verplicht om in te burgeren. Deze migranten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: zij moeten behoren tot de leeftijdscategorie 18 tot 65 jaar, in het bezit zijn van een verblijfsvergunning en zij mogen géén paspoort hebben van een land uit de Europese Unie of Turkije. Zodra een vluchteling wordt erkend en in Nederland mag blijven moet diegene zo snel mogelijk beginnen met inburgeren.

Inburgeren: About

De grafiek laat zien hoeveel asielaanvragen, in de periode 2013 t/m 2017, zijn ingediend.

eerste asiel aanvraag.jpg
Inburgeren: Work

Nieuwkomers die in Nederland inburgeren zijn verplicht om Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Daarnaast zijn zij ook verplicht om hun mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt te verkennen. De inburgering wordt afgesloten met een inburgeringsexamen. Dit examen bestaat uit zes onderdelen: lezen, schrijven, spreken, luisteren, kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM) en oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA). Het inburgeringsexamen kost 350 euro. Wanneer je het examen haalt ben je officieel ingeburgerd. (Rijksoverheid.)


Sinds 2013 is het verplicht om binnen drie jaar in te burgeren. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) leent hiervoor tienduizend euro aan nieuwkomers om het inburgeringstraject te bekostigen. In de tussentijd mag de inburgeraar werken en/of studeren. (DUO.) In plaats van het inburgeringsexamen kunnen inburgeraars ook het staatsexamen Nederlands als Tweede Taal of een beroepsopleiding volgen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een vluchteling in eigen land een goede opleiding heeft gevolgd.


Wie het inburgeringsexamen niet binnen een tijdsbestek van drie jaar haalt riskeert een boete van maximaal 1250 euro. Wie voor zijn inburgeringsexamen zakt kan geen Nederlander worden. Niet-geslaagde nieuwkomers lopen het risico dat ze het geleende geld van DUO voor de cursus moeten terugbetalen. De lening wordt kwijtgescholden als de inburgeraar het examen haalt. (DUO.)

Inburgeren: About
bottom of page